Eastside Visitor Centre

Client:
East Side Partnership
Project Description:
Construction of a new visitor centre celebrating the history of East Belfast.
Design Team:
Architect – Hall Black Douglas
Structural – Design ID
CDM – V B Evans & Company
CLICK IMAGES TO VIEW LARGER

Prominently positioned on CS Lewis Square, the Eastside Visitor Centre is now a key tourism destination along Belfast’s ‘Connswater Greenway Area’.

The project involved the construction of a new 4-storey interactive Visitor Centre and coffee shop to celebrate & promote East Belfast’s heritage. The lives of local legends such as Van Morrison, George Best and CS Lewis are displayed through interactive learning spaces and audio visuals.

Site commencement included demolition works & pre-cast concrete driven piles. Careful planning minimised the impact of the piling on local residents. The pile positions took into consideration a culvert running close-by and the foundations of an old stone bridge were surveyed and monitored during the piling works to protect its structural integrity.

The building was a steel frame structure with block and brick construction forming the exterior walls from ground to second floor, third floor to roof was timber frame construction.

The building followed the shape of the site boundary which therefore meant it was quite an unusual shape requiring many brick specials and involved various design details that needed special attention and co-ordination with the design team.

Inside, exposed surfaces and services were a key design feature such as polished concrete floors, brickwork, structural steel and pre-cast concrete ceilings.